divendres, 9 de setembre del 2005

El Projecte David

Des de 1992 la Fundació Marianao compta amb el Projecte David, que ofereix ajut integral a persones majors d’edat amb problemes penals.

Els seus principals objectius són els de prevenir els ingressos a centres penitenciaris o bé, en cas que no sigui possible, tractar que les penes s’ajustin a les característiques del delicte i de la persona, vetllant per mantenir els seus drets fonamentals.

Treballen principalment en quatre àmbits: el personal, el laboral, el jurídic i el sanitari, en els que l’any passat van obtenir una taxa d’èxits superior al 70% en tots els àmbits.

El servei tracta de dur a terme una tasca educativa que permeti a la persona adaptar-se a la seva realitat per tal de millorar-la, cosa que requereix una implicació activa per la seva part.

Actualment compten amb un equip format per una Treballadora i Educadora Social i una Jurista amb un perfil personal obert, tolerant, respectuós i pacient. Treballen conjuntament amb altres recursos, tant de la Fundació com externs, per tal de donar una millor resposta a les necessitats de les persones.

Les intervencions que realitzen segueixen sempre un codi ètic amb uns protocols estandarditzats d’intervenció que marquen la metodologia de treball i posa límits a les intervencions del professional.

Durant l’any 2004 van ser ateses 57 persones, principalment de l’àrea del Baix Llobregat, amb les que es van realitzar un total de 94 intervencions.

Una altra de les tasques que realitzen és el suport i seguiment de la persona que es posada en llibertat, ja que aquesta es topa amb diverses dificultats a nivell social com els antecedents penals, que sovint són un gran estigma, i la dificultat d’haver-se d’adaptar a una nova realitat social.

Des del servei consideren que el sistema penitenciari ha anat evolucionant bastant els últims anys, però que encara té moltes coses a millorar, ja que tot i que s’ha fet una gran reforma a nivell teòric, aquesta encara està lluny d’aplicar-se a la pràctica. Així mateix, creuen que els centre penitenciaris haurien de ser centres socioeducatius enfocats a la reinserció i que el sistema judicial ha de ser totalment autònom i independent tant del poder polític com de les opinions personals dels jutges.

Nosaltres considerem que el sistema judicial encara té moltes coses a millorar. Som partidaris d’aplicar les lleis de manera equitativa per a tothom i de dur a la pràctica els canvis teòrics. Creiem que iniciatives com el Projecte David són necessàries per tal d’oferir un suport a aquelles persones amb menys recursos.

Agraïm sincerament a Núria Casajoana i a Isabel Carranco la seva atenció.

(Grup d'Activitats Taller 2000)